Stołówka Optivum. Jak wykazać alergeny w jadłospisie?

Na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, a w szczególności artykułów 19, 21 i 30 od dnia 13 grudnia 2014 r. powstał obowiązek informowania o alergenach występujących w wydawanych posiłkach.

W związku z powyższym w programie Stołówka Optivum od wersji 14.00.0700 można przy każdej potrawie oznaczyć alergeny i wykazywać je na wydrukach.


Otwórz dokument PDF z poradą >>


Czy ta porada jest według Ciebie przydatna? tak/nie

Porady powiązane [1]

data aktualizacji
Stołówka Optivum. Jak utworzyć jadłospis?
[poziom: podstawowy]
2015-10-22
Aplikacje:
Stołówka Optivum
Kategorie:
magazyn i stołówka szkolna, dla intendenta i innych prac. adm.
Słowa kluczowe:
jadłospis, posiłek, potrawa,oznaczanie alergenów
Poziom:
podstawowy

pomoc Przejdz do wyszukiwarki

Centrum Obsługi Klienta